De Special Social Club brengt mensen met en zonder beperking in beweging!

Goede voornemens. Iedereen is ermee bezig aan het begin van het nieuwe jaar. Meer bewegen, gezonder leven staan vaak op nummer 1. Voor mensen met een beperking blijkt dit vaak ook iets waar zij vaak moeite mee hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking vaak problemen hebben met overgewicht. 

Begin december werd het zorgwekkende rapport van de Alliantie VN-verdrag over de situatie van mensen met een beperking in Nederland gepresenteerd. Dit versterkte voor de Special Social Club de motivatie om mensen met een beperking op zo veel mogelijk vlakken te helpen. Daarom wordt nu de Special Social Sport Club opgericht.  

De Special Social Club deed afgelopen jaar mee met de Marathon van Amsterdam waar ruim 40 deelnemers met en zonder beperking met de stichting meededen aan de 8 KM run. De Special Social Sport Club zal dit jaar ook focussen op hardlopen met wederom een deelname aan de Marathon van Amsterdam en daarnaast deelname aan verschillende runs in Den Haag, Utrecht en Rotterdam. In de toekomst worden zeker meer sporten toegevoegd aan het programma.

Net als de evenementen van de Special Social Club is de Special Social Sport Club een plek waar mensen met en zonder een beperking samen komen. Dit keer om samen te trainen en een doel te bereiken. Zo ontstaat er weer een plek waar iedereen nieuwe mensen kan ontmoeten, kan werken aan een betere gezondheid en meer motivatie kan krijgen om doelen te behalen.

De Special Social Club is nu inmiddels een jaar geleden opgezet door drie vrienden die zagen dat het voor mensen met een beperking erg lastig is om uit te gaan en sociaal contact te maken. Zij creëerden een plek waar mensen met en zonder beperking samen een leuke avond kunnen beleven, nieuwe mensen kunnen ontmoeten en zorgeloos zichzelf kunnen zijn. Het afgelopen jaar is de populariteit van de evenementen gegroeid. De evenementen van de Special Social Club zijn inmiddels ook uitgebreid naar een tweede stad: Utrecht. Binnenkort verwacht de stichting ook hier te kunnen uitbreiden naar meer steden.

Uiteindelijk wil de stichting een sociaal platform creëren waar zij mensen met alle soorten beperkingen kunnen helpen om zo volledig te kunnen meedraaien met de maatschappij. Een beperking hoeft namelijk geen handicap te zijn!

Interesse? Inschrijven kan hier.

ADE is één van de meest bezochte evenementen in Amsterdam, maar helaas kan niet iedereen hieraan meedoen; veel mensen met een beperking vinden dit evenement te druk en blijven liever thuis. “Door mijn spasme voel ik me op grote evenementen vaak bekeken en kan ik niet mezelf zijn, vaak wordt er gedacht dat ik dronken ben, hierdoor wordt ik zelfs weleens geweigerd.”

Om deze reden is De Special Social Club aanwezig tijdens de afsluiter van ADE; het ADE Hangover Festival. Ons concept wordt toegepast om de toegankelijkheid en inclusie binnen het festival te bevorderen door de volgende faciliteiten:

• Een aanliggende prikkelarme ruimte
• E
en aparte toegankelijke ingang
• Een happiness team
• Een vette (en inclusieve) programmering, bestaande uit talentvolle DJ’s die normaal niet zo snel een podium krijgen.

Het doel van de stage is om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Zo verlagen ze de drempels tot deelname aan festivals voor mensen met een beperking of iedereen die dit normaal ‘spannend’ vindt. 

Onze stage gaat niet alleen over fysieke toegankelijkheid; het gaat erom een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig, geaccepteerd en gezien voelt.