Veelgestelde vragen

Heb je interesse om naar een Special Social Club evenement te gaan, maar wil je graag meer over ons weten? Hier lees je alles over wie wij zijn, wat wij doen en hoe wij zorgen voor de veiligheid. Wij vinden het erg belangrijk om een goede vertrouwensband op te bouwen met iedereen die onderdeel is van De Special Social Club Community. 

Veelgestelde vragen over stichting De Special Social Club:

Wat doet De Special Social Club?
De Special Social Club organiseert sociale evenementen voor mensen met een handicap in Nederland.  creëren waar mensen met een beperking zichzelf kunnen zijn, zich vrij voelen, vrienden kunnen maken en tot slot een dag/avond van hun leven beleven.  Tevens heeft de stichting De Special Social Sport Club opgericht om meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. Diverse sportevenementen worden georganiseerd en er wordt deelgenomen aan reguliere sportwedstrijden.  Daarnaast is het doel van De Special Social Club is om hét sociale platform te zijn voor mensen met een beperking in Nederland. De Special Social Connect is een online platform met een gecentraliseerde agenda, waarin (online) evenementen en activiteiten voor mensen met een beperking in Nederland worden weergeven. Dit zijn evenementen of activiteiten die georganiseerd worden door zorginstellingen of stichtingen die zich inzetten voor mensen met een beperking.
Welke evenementen worden er georganiseerd?

• Uitgaan feesten: Wij organiseren uitgaansfeesten die tussen de ‘overprikkelde’ kroegen en disco’s en de ‘chips en cola’ feestjes zitten. De avondfeesten worden georganiseerd op vaste locaties in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Nijmegen. Daarnaast hebben we leuke samenwerkingen, waarbij de evenementen op externe locaties georganiseerd worden. 

• Sportactiviteiten: We hebben de Special Social Sportclub opgericht om onze deelnemers te motiveren om samen met buddy’s te gaan sporten. Jaarlijks doen we met een grote groep vrijwilligers en deelnemers mee aan de Amsterdam Marathon, Rotterdam Marathon en Utrecht Singelloop. Hierbij laten we zien dat iedereen kan deelnemen en dat een beperking je niet hoeft te beperken! 

• Culturele evenementen: We organiseren inclusieve kunsttentoonstellingen. We geven een podium aan bekende en onbekende kunstenaars met een bijzonder verhaal. 

• Inhoudelijke evenementen: In 2022, voor de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam, het Special Social Verkiezingsdebat. Verschillende politieke partijen waren uitgenodigd om te debatteren over een toegankelijker Amsterdam. We vinden het belangrijk dat diverse afwegingen, met betrekking tot een inclusieve samenleving, podium krijgen in aanloop naar verkiezingen. 

Door wie is De Special Social Club opgericht?
De Special Social Club is ontstaan door drie goede vrienden, Hugo, Karel en Koos, uit Amsterdam. Bob, de broer van Hugo, heeft PDD-NOS en uit zijn ervaringen kwam naar voren dat het aanbod aan evenementen niet toereikend is. In het reguliere uitgaansleven voelde Bob zich niet thuis, hij ervoer te veel prikkels en voelde zich bekeken. De drie oprichters organiseerden in 2019 een toegankelijk uitgaansfeest, voor iedereen. Dit was zo’n groot succes dat ze snel daarna stichting De Special Social Club hebben opgericht. Met als missie om de drempels te verlagen op het gebied van uitgaan, sport en cultuur, zodat iedereen kan mee doen.   
Voor wie is De Special Social Club?

Onze focus ligt op het verrijken van het sociale leven van mensen met een handicap door middel van het organiseren van toegankelijke evenementen. Iedereen die op zoek is naar een toegankelijk evenement is welkom! Er wordt geen onderscheidt gemaakt in beperkingen. Wel is het goed om te weten dat wij geen persoonlijke zorg kunnen bieden, als je dat nodig hebt neem dan zelf een begeleider/ouder mee. 

Wij vinden het belangrijk dat mensen plezier beleven met elkaar; daarom brengen we doelgroepen samen in alles wat we doen. De evenementen worden georganiseerd op uitgaanslocaties waarbij de minimum leeftijd 18 is. 

Hoe wordt er rekening gehouden met iedereen?
Wij luisteren naar de behoefte van de doelgroep en houden rekening met de wensen die er zijn. We vinden het heel belangrijk om evenementen te organiseren die passen bij de doelgroep. Maar ondanks onze inzet is het niet mogelijk om aan alle individuele behoeftes te voldoen. De Special Social Club evenementen zijn uniek; met de inzet van veel vrijwilligers zorgen we ervoor dat er een fijne sfeer hangt en dat iedereen zich op zijn/haar gemak voelt.

 

Wie zijn de vrijwilligers?
De vrijwilligers zijn enthousiaste mensen die het belangrijk vinden dat iedereen plezier beleeft en dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Onze vrijwilligers zijn gemotiveerd en voelen een connectie met onze doelgroep, waardoor er een fijne, persoonlijke en positieve connectie ontstaat. Daarbij staat voorop dat zij gepast gedrag vertonen en de verantwoordelijkheid moeten dragen over de doelgroep.  Aangezien zij met een kwetsbare doelgroep werken, gaan wij zeer zorgvuldig om met de wervingsprocedure van de vrijwilligers. Dit gaat aan de hand van gesprekken, het aanvragen van een VOG, ondertekenen van gedragscode. In het vrijwilligersbeleid vind je alle informatie.
Hoe gaan jullie om met de veiligheid?
De Special Social Club stelt de veiligheid van de doelgroep als hoogste prioriteit. Alle maatregelen zijn opgesteld in een veiligheidsbeleid waar alle leden van De Special Social Club zich aan dienen te houden. Tijdens de evenementen en sportactiviteiten zijn er altijd veel vrijwilligers aanwezig, om te zorgen dat er een fijne en veilige sfeer hangt en waarbij iedereen zich comfortabel voelt. Tenminste twee vrijwilligers zijn aanwezig met een geldige EHBO-certificaat en hebben nuchter dienst, zo is de stichting in staat om eerste hulp te verlenen bij ongevallen tijdens de evenementen. Daarnaast staat er bij de feesten altijd bewaking om de veiligheid te waarborgen. De stichting heeft huisregels opgesteld waar iedereen zich aan dient te houden. 
Hoe meld ik mij aan voor een activiteit?
Alle evenementen vind je op onze evenementenagenda Connect. Ga naar www.specialsocialconnect.nl, maak een account aan en meld je aan voor een evenement!
Wat is Special Social Connect?
Connect is een online platform waar mensen in één overzicht toegankelijke activiteiten vind. Momenteel staan alle evenementen van De Special Social Club op het platform. Eind 2023 worden er ook evenementen van zorginstellingen, stichtingen en culturele organisaties geplaatst. Op deze manier is er één overzicht aan toegankelijke activiteiten voor mensen met een handicap.

Sfeerimpressie SSC Avondfeest in Amsterdam