Social Talk: Paralympische Spelen

Terugblik op onze Tweede Social Talk: Paralympische Spelen

Vier keer per jaar organiseren wij een Social Talk over een actueel onderwerp. Vorige week vond de tweede editie van dit jaar plaats, en deze keer ging het helemaal over de aankomende Paralympische Spelen. Omdat de Spelen in september plaatsvinden, was dit een perfect moment om hierover te praten.

We hadden verschillende gastsprekers die hun verhalen en ervaringen deelden over de voorbereidingen en deelname aan de Paralympische Spelen. Daarnaast spraken we met organisaties en initiatieven die zich bezighouden met aangepast sporten.

Eén van de gastsprekers was Claire Petit pas twintig jaar oud en wil meedoen aan de Paralympische Spelen in 2022 als skiër. Geboren zonder rechterbovenbeen en met een niet volledig ontwikkelde heup, skiet ze op één been. Haar boodschap: “Je kunt meer dan je denkt, dus doe het gewoon.”

Paul Toes raakte op achttienjarige leeftijd blijvend gewond aan zijn linkeronderbeen door een ongeluk. Wat voor velen een tegenslag zou zijn, zag hij als een kans. Na zijn revalidatie begon hij met rolstoelbasketbal en werd een topsporter. In 2016 sloot hij zijn carrière af na deelname aan de Paralympische Spelen in Rio. Zijn verhaal toont de kracht van doorzettingsvermogen en grenzen verleggen.

Esther Vergeer was jarenlang de nummer één van de wereld in het rolstoeltennis. Zo won Esther 470 wedstrijden op rij! Esther is adviseur van NOC*NSF voor het paralympische tem NL. Zr is Chef de Mission van Paralympische Team NL en heeft ze haar eigen Foundation, de Esther Vergeer Foundation, waarmee ze kinderen met een handicap of chronische aandoening helpt om een passende sportclub te vinden.

Dit waren de gastsprekers die ons meenamen in de voorbereiding naar de Paralympische Spelen en ervaringen op de Paralympische Spelen. Daarnaast spraken we met organisaties en initiatieven die zich bezighouden met aangepast sporten.

Een van die organisaties was Uniek Sporten, vertegenwoordigd door Wout. Zij hebben als doel om sporten en bewegen voor mensen met een beperking de normaalste zaak van de wereld te maken door ze te helpen met de financiering van een sporthulpmiddel dat ze daarvoor nodig hebben.

Daarnaast was Rinus aanwezig, die een minor genaamd “Niemand Buitenspel” heeft opgericht. Bij Niemand Buitenspel leren studenten over de impact van sport op speciale doelgroepen. Ze werken eraan om mensen met mentale, sociaal-emotionele of fysieke beperkingen in beweging te krijgen.

Ook Lowie was aanwezig als gast. Ondanks zijn visuele beperking jaagt hij vastberaden zijn dromen na. Hij schuwt geen uitdaging, zoals het lopen van een marathon of het beklimmen van de hoogste berg van Noord-Afrika. Lowie heeft zelfs de titel van Nederlands kampioen Running Blind op zijn naam staan. Momenteel traint hij hard voor een ultramarathon en een halve triatlon.

 

Onze Social Talks blijven een plek voor inspirerende verhalen en waardevolle discussies. We kijken nu al uit naar de volgende editie en zijn jullie ook benieuwd wat voor een onderwerp we de volgende keer gaan behandelen? Hou ons dan in de gaten!

We hopen jullie allemaal te zien bij onze volgende Social Talk!