Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over stichting De Special Social Club:

Wat doet De Special Social Club?
De Special Social Club organiseert evenementen en activiteiten voor mensen met een beperking in Nederland. Hierbij willen wij een omgeving creëren waar mensen met een beperking zichzelf kunnen zijn, zich vrij voelen, vrienden kunnen maken en tot slot een dag/avond van hun leven beleven.  Tevens heeft de stichting De Special Social Sport Club opgericht om meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. Diverse sportevenementen worden georganiseerd en er wordt deelgenomen aan reguliere sportwedstrijden.  Daarnaast is het doel van De Special Social Club is om hét sociale platform te zijn voor mensen met een beperking in Nederland. De Special Social Connect is een online platform met een gecentraliseerde agenda, waarin (online) evenementen en activiteiten voor mensen met een beperking in Nederland worden weergeven. Dit zijn evenementen of activiteiten die georganiseerd worden door zorginstellingen of stichtingen die zich inzetten voor mensen met een beperking. 
Welke evenementen worden er georganiseerd?

– Special Social Afternoons: gezellige middagen met leuke activiteiten zoals een silent disco, bingo en een tafeltennis- en jeu de boules toernooi.

– Online evenementen: diverse onlineactiviteiten zoals bingo’s, quizzen en workshops. Op deze manier kan men ondanks de coronabeperkingen toch sociale contacten leggen. De drempel om mee te doen is door die vertrouwde eigen omgeving heel laag en hierdoor doen mensen uit heel Nederland mee.

– Avondfeesten: Met De Special Social Club feesten probeert de stichting precies tussen de ‘overprikkelde’ kroegen en disco’s en de ‘chips en cola’ feestjes in te zitten. Wij streven naar een combinatie van cool uitgaan in een inclusieve en veilige sfeer, waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich kan laten gaan zoals hij of zij wil. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk om mensen met een beperking en mensen zonder beperking samen te brengen. De deelnemers van de evenementen hebben verschillende soorten beperkingen en met veel vrijwilligers vormen we een enthousiaste gemengde groep waar alles erg goed samengaat.

– Festival: In 2019 was De Special Social Club onderdeel van het Mini-Milkshake festival. De droom is om zelf een festival te organiseren.

– Sportactiviteiten: de drempel om te gaan sporten ligt voor veel mensen met een beperking hoger vanwege gebrek aan sportfaciliteiten en georganiseerde programma’s, een gebrek aan zelfvertrouwen en/of hoge lidmaatschapskosten. Desondanks is sporten erg belangrijk, omdat actief fysiek functioneren een positieve invloed heeft op het fysieke welzijn. Wij organiseren sport clinics in samenwerking met Nike en Gehandicaptensport. Daarnaast doen wij mee met reguliere sportwedstrijden, om inclusie in de sportwereld te stimuleren en te laten zien dat iedereen mee kan doen! In oktober zullen wij met mensen met een beperking en vrijwilligers deelnemen aan de Amsterdam Marathon.

– Bijzondere evenementen: datedagen en exposities. Deelnemers lieten ons weten dat ze opzoek zijn naar een vriendje/vriendinnetje. Rondom Valentijnsdag organiseerden wij daarom met UniekDating een datedag. Het was een groot succes en voor herhaling vatbaar! Daarnaast gaan wij in december een expositie organiseren met kunstwerken van mensen met een beperking.

Door wie is De Special Social Club opgericht?
De Special Social Club is ontstaan door drie goede vrienden, Hugo, Karel en Koos, uit Amsterdam. Bob, de broer van Hugo, heeft PDD-NOS en uit zijn ervaringen kwam naar voren dat het aanbod aan evenementen niet toereikend is. De evenementen die georganiseerd worden zijn vanuit een goed hart georganiseerd en met de beste bedoelingen, desalniettemin worden ze vaak als ‘saai’ ervaren. Helaas biedt het normale uitgaansleven ook geen uitkomst, veel uitgaansgelegenheden zijn niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarbij voelen veel mensen met een beperking zich bekeken en onveilig.  De oprichters streven naar een wereld waarin dansen, sporten en sociale interacties basisrechten zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Daarom organiseerden zij een feest in Amsterdam voor mensen met een beperking. Wegens het grote succes en de grote behoefte is in 2018 De Special Social Club ontstaan. 
Voor wie is De Special Social Club?
De Special Social Club is er voor mensen met een beperking in Nederland, hierin maken wij geen onderscheidt in beperkingen. Iedereen is welkom! Wij zijn er voor hen die behoefte hebben aan sociale interacties, die zich eenzaam voelen of soms niet meekomen met gewone activiteiten van het dagelijks leven. Om ervoor te zorgen dat verschillende groepen van mensen met een beperking goed samengaat, worden er veel vrijwilligers ingezet. Zij zorgen ervoor dat iedereen zich comfortabel voelt en dat er een fijne sfeer hangt. 
Hoe wordt er rekening gehouden met iedereen?
Het team van De Special Social Club houdt rekening met de behoefte van de doelgroep. In samenwerking met de ambassadeurs wordt er zorgvuldig geluisterd en geanticipeerd op de behoeftes van de doelgroep. Zo zijn de locaties centraal gelegen en rolstoeltoegankelijk. Er is altijd een ‘afkoelruimte’ aanwezig, waar mensen even kunnen bijkomen wanneer ze te veel prikkels ervaren. Door middel van voldoende vrijwilligers wordt ervoor gezorgd dat iedereen zich betrokken voelt.
Wie zijn de vrijwilligers?
De vrijwilligers hebben verschillende achtergronden, desalniettemin streven zij allemaal naar hetzelfde doel: een wereld zonder beperkingen! Onze vrijwilligers zijn gemotiveerd en voelen een connectie met onze doelgroep, waardoor er een fijne, persoonlijke en positieve connectie ontstaat. Daarbij staat voorop dat zij gepast gedrag moeten vertonen en de verantwoordelijkheid moeten dragen over de doelgroep.  Aangezien zij met een kwetsbare doelgroep werken, gaan wij zeer zorgvuldig om met de wervingsprocedure van de vrijwilligers. Dit gaat aan de hand van gesprekken, het aanvragen van een VOG, ondertekenen van gedragscode. In het vrijwilligersbeleid vind je alle informatie. 
Hoe gaan jullie om met de veiligheid?
De Special Social Club stelt de veiligheid van haar kwetsbare doelgroep, mensen met een beperking, als hoogste prioriteit. Alle maatregelen zijn opgesteld in een veiligheidsbeleid waar alle leden van De Special Social Club zich aan dienen te houden. Tijdens de evenementen en sportactiviteiten zijn er altijd veel vrijwilligers aanwezig, om te zorgen dat er een fijne en veilige sfeer hangt en waarbij iedereen zich comfortabel voelt. Tenminste twee vrijwilligers zijn aanwezig met een geldige EHBO-certificaat en hebben nuchter dienst, zo is de stichting in staat om eerste hulp te verlenen bij ongevallen tijdens de evenementen. Daarnaast staat er bij de feesten altijd bewaking om de veiligheid te waarborgen. De stichting heeft huisregels opgesteld waar iedereen zich aan dient te houden.
Hoe gaan jullie om met de veiligheid?
De Special Social Club volgt de ontwikkelingen rondom het COVID-19 nauwlettend en volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Testen voor toegang of de QR-code is verplicht om te laten zien. We houden rekening met iedereen, zodat iedereen zich veilig voelt omtrent COVID-19 tijdens de activiteiten.  
Hoe meld ik mij aan voor een activiteit?
Aanmelden voor een activiteit kan door een mail te sturen naar mailto:info@specialsocialclub.nl
Wat is Special Social Connect?
Om mensen met een beperking meer te betrekken in onze samenleving en een inclusievere samenleving te creëren, vinden wij het essentieel om toegankelijke activiteiten in Nederland in kaart te brengen. Hierbij hebben wij een nieuw platform ontwikkeld, genaamd Special Social Connect. Social Connect is een online platform met een gecentraliseerde agenda waar zorginstellingen, stichtingen en culturele organisaties hun aanbod aan toegankelijke activiteiten kunnen plaatsen. Op deze manier is er één overzicht aan toegankelijke activiteiten voor mensen met een beperking. Hierbij willen wij mensen met een beperking inspireren om sociale activiteiten te ondernemen, andere organisaties inspireren om nog veel meer toegankelijke activiteiten te gaan organiseren en tot slot mensen zonder een beperking verbinden aan mensen met een beperking.

ADE is één van de meest bezochte evenementen in Amsterdam, maar helaas kan niet iedereen hieraan meedoen; veel mensen met een beperking vinden dit evenement te druk en blijven liever thuis. “Door mijn spasme voel ik me op grote evenementen vaak bekeken en kan ik niet mezelf zijn, vaak wordt er gedacht dat ik dronken ben, hierdoor wordt ik zelfs weleens geweigerd.”

Om deze reden is De Special Social Club aanwezig tijdens de afsluiter van ADE; het ADE Hangover Festival. Ons concept wordt toegepast om de toegankelijkheid en inclusie binnen het festival te bevorderen door de volgende faciliteiten:

• Een aanliggende prikkelarme ruimte
• E
en aparte toegankelijke ingang
• Een happiness team
• Een vette (en inclusieve) programmering, bestaande uit talentvolle DJ’s die normaal niet zo snel een podium krijgen.

Het doel van de stage is om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Zo verlagen ze de drempels tot deelname aan festivals voor mensen met een beperking of iedereen die dit normaal ‘spannend’ vindt. 

Onze stage gaat niet alleen over fysieke toegankelijkheid; het gaat erom een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig, geaccepteerd en gezien voelt.