“Hoezo beperking? Ze dansen zich te pletter, zelfs in hun rolstoel.” – Dorien van Lange

19.49 Voor de deur van de Woolloomooloo

We worden verwelkomt door twee enthousiaste vrouwen. ‘Wil je een drankje? Het is Jip en Janneke-champagne!’ Een bloemenketting wordt om onze nek gehangen.

Vanavond is in Utrecht De Special Social Club, een feestje voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Een feest opgericht door twintigers Karel, Koos en Hugo, in het dagelijks leven geneeskundestudent, producer en financial planner. Hugo’s broer Bob was de inspirator: hij heeft een vorm van autisme en voelt zich onprettig in het reguliere uitgaansleven. Maar ook Bob wil op een vrijdagavond mensen ontmoeten, biertjes drinken of gewoon even dansen. Alleen wel met gelijkgestemden, door wie hij zich niet nagestaard voelt. Het drietal vond het tijd om zo’n plek te creëren. Nu geven ze feestjes in Amsterdam, Utrecht en Groningen, die druk bezocht worden door twintigers en dertigers met een beperking.

19.50 uur In de zaal

Het motto van De Special Social Club: ‘If you have a body, you’re a dancer!’ Tien minuten voor aanvang blijkt dat dit motto serieus genomen wordt: binnen staan al dertig mensen te dansen. De helft hiervan zijn vrijwilligers: vrienden van de oprichters, die er niet zijn om mensen te verzorgen, maar wel om ze mee de dansvloer op te trekken.

Bezoeker Jan, een man van begin 40, is doof, maar voelt de muziek in zijn lichaam. Zijn moeder heeft hem vanavond gebracht en komt hem weer halen. Via het notitiescherm op zijn mobiel heeft hij een gesprek met één van de vrijwilligers.

De zaal is versierd met gekleurde slingers en ballonnen, er hangen twee discoballen. Een vrijwilliger is dj. Daarnaast staat vaste bezoeker Arhaan, zelfbenoemd mc van de avond.

20.37 uur

Het loopt vol, er zijn nu zo’n vijftig mensen. In het midden van de zaal dansen de mensen met een rolstoel, de rest danst er omheen. Arhaan begint te mc’en: ‘Hebben jullie al drank op? Ja? Bij dezen zijn jullie helemaal naar de klote!’

Het nummer van The Partysquad komt op, mensen zingen mee: ‘Helemaal naar de klooooteeee!’

Bezoeker Piet gaat in het midden van de kring dansen. Hij heeft zijn mooiste blouse aangetrokken voor vanavond. Hij geeft iemand een knuffel en zegt: ‘Ik ken jou! Wil je weten van wanneer? Van nu!’

Gangnam Style wordt opgezet, en daarna nog een keer.

Beeld Carine Brancowitz
21.22 uur

Arhaan schreeuwt door de microfoon: ‘Beste mensen, jullie zijn allemaal lekker bezig! Ik heb een verzoek; ga door de hurken. Voor de mensen die het kunnen natuurlijk, want ik zie ook mensen in een rolstoel en zo!’ Een hardcorenummer wordt opgezet. Als Arhaan een gil door de microfoon geeft, springt iedereen op.

Piet versiert iemand:

‘Als ik jou zie dan denk ik aan een treinspoor!’

‘Hoezo?’

‘Lekker ding ding ding ding!’

Inmiddels worden er vrijwel alleen maar verzoeknummers gedraaid. Bij Guus Meeuwis pakken mensen hun mobieltje en zwaaien ermee in de lucht, alsof we bij een concert zijn. Tijdens Frans Bauer wordt de polonaise ingezet: iedereen in de zaal, inclusief zeven mensen in rolstoel, doet mee. Een bezwete vrijwilliger: ‘Op dit soort avonden merk ik eigenlijk pas hoe weinig ik normaal dans op feestjes.’

22.14 uur

Een andere mc neemt het tijdelijk over. Arhaan rent gebukt langs de bezoekers in rolstoel en geeft ze high fives.

Bezoeker Koen gaat nu achter de dj-booth staan, hij zingt Ciske de Rat. ‘Ik voel me zo verdomd alleeeeeeeen!’ Bij zijn uithaal begint het publiek te juichen. Koen vertelt even later dat het zijn lievelingsnummer is: ‘Ik zing het zeker wel een keer per week. Een andere favoriet is Céline Dion, maar daarvoor moet ik nog even oefenen.’

22.40 uur

Een vrijwilliger roept door de zaal: ‘Wij gaan zo richting centraal station rijden, dus als iemand de trein moet hebben kunnen jullie mee.’

Een vrouwelijke bezoeker reageert: ‘Neeee wij gaan nog lang niet! Lekker door partyen!’

23.12 uur

Als de dj roept dat het laatste nummer gedraaid gaat worden, kijkt Koen bedroefd. Iemand loopt naar de dj. Dan wordt Céline Dion opgezet. Koen rent naar de microfoon en zet vol overtuiging zijn laatste nummer in: My heart will go on.

De volledige namen van de bezoekers zijn bekend bij de redactie


Bekijk het hele artikel op Volkskrant.nl

ADE is één van de meest bezochte evenementen in Amsterdam, maar helaas kan niet iedereen hieraan meedoen; veel mensen met een beperking vinden dit evenement te druk en blijven liever thuis. “Door mijn spasme voel ik me op grote evenementen vaak bekeken en kan ik niet mezelf zijn, vaak wordt er gedacht dat ik dronken ben, hierdoor wordt ik zelfs weleens geweigerd.”

Om deze reden is De Special Social Club aanwezig tijdens de afsluiter van ADE; het ADE Hangover Festival. Ons concept wordt toegepast om de toegankelijkheid en inclusie binnen het festival te bevorderen door de volgende faciliteiten:

• Een aanliggende prikkelarme ruimte
• E
en aparte toegankelijke ingang
• Een happiness team
• Een vette (en inclusieve) programmering, bestaande uit talentvolle DJ’s die normaal niet zo snel een podium krijgen.

Het doel van de stage is om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Zo verlagen ze de drempels tot deelname aan festivals voor mensen met een beperking of iedereen die dit normaal ‘spannend’ vindt. 

Onze stage gaat niet alleen over fysieke toegankelijkheid; het gaat erom een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig, geaccepteerd en gezien voelt.