Festival voor verstandelijk beperkten groot succes: ‘Het is heel puur.’ – Rebecca van Dam

Geen strenge controleurs die fouilleren op drugs en lachgas, maar vrijwilligers bij de poort die de deelnemers van dit festival welkom heten en direct op hun gemak stellen. Het gebeurde dit weekend tijdens het FrankLin festival in Soest.

Dit festival, speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, vond gisteren voor het eerst plaats in Soest. Het was zo’n succes dat de organisatoren vastbesloten zijn om het volgend jaar opnieuw te laten plaatsvinden. “Mensen gaan uit hun dak en hebben geen alcohol nodig om los te gaan. De remmen gaan los, iedereen voelt zich vrij om gek te doen. Het is heel puur”, vertelt initiator Linda van Vught. Zij en haar man Frank organiseren al jarenlang reizen voor deze doelgroep.

Op het podium

Op het terrein van het openluchttheater dansten en zongen zo’n 500 deelnemers mee met artiesten als Monique Smit, Dries Roelvink en de Deurzakkers. De deelnemers mochten, anders dan op andere festivals, dichtbij hun idolen komen. “Ze willen de artiesten kennen, dat zijn de mensen voor wie ze komen. En de teksten kennen zodat ze kunnen meezingen. Dat is de reden waarom ze gaan.”

Fans mochten ook op het podium staan. “Het ging allemaal zo relaxed. De artiesten namen echt de tijd om iedereen de gelegenheid te geven selfies en groepsfoto’s te maken”, zag Van Vught.

Van Vught zag dat juist in de zomer er weinig te doen is voor mensen met een verstandelijke beperking. “In de vakantie gaan hun begeleiders vaak op vakantie. Dan kunnen ze zelf dus slecht weg. De gangbare festivals zijn geen optie, vaak zijn die te duur en bovendien zijn daar veel te veel prikkels”, vertelt Van Vught.

Om die reden besloot het echtpaar het FrankLin Festival op poten te zetten. “De deelnemers hoeven alleen afgezet te worden, daarna worden ze opgevangen en begeleid door vrijwilligers.” Het terrein is omringd, dus de gasten kunnen veilig rondlopen. “Zo kan iedereen onbezorgd feesten en genieten”, vertelt Van Vught.

 

We hebben van de middag tot de avond alleen maar mensen zien lachen.”
                            -Linda van Vught

 

Het echtpaar wilde het festival betaalbaar houden en koos voor een toegangsprijs van 20 euro, zegt Van Vught. “Deze doelgroep heeft weinig te besteden, daarom is het belangrijk dat we sponsoren hebben. Van ondernemers tot een gehandicaptenorganisatie en het bedrijf dat de techniek verzorgt.”

Alle betrokkenen zijn enthousiast over de dag, die met slechts een enkel buitje “vrolijk en vlekkeloos verliep”. Van Vught is ervan overtuigd dat dit speciale festival een herhaling krijgt. “We hebben van de middag tot de avond alleen maar mensen zien lachen. De artiesten, de vrijwilligers, en de mensen met een verstandelijke beperking. Ik moet nog met het bestuur praten, maar zonder twijfel; dit doen we zeker weer.”

ADE is één van de meest bezochte evenementen in Amsterdam, maar helaas kan niet iedereen hieraan meedoen; veel mensen met een beperking vinden dit evenement te druk en blijven liever thuis. “Door mijn spasme voel ik me op grote evenementen vaak bekeken en kan ik niet mezelf zijn, vaak wordt er gedacht dat ik dronken ben, hierdoor wordt ik zelfs weleens geweigerd.”

Om deze reden is De Special Social Club aanwezig tijdens de afsluiter van ADE; het ADE Hangover Festival. Ons concept wordt toegepast om de toegankelijkheid en inclusie binnen het festival te bevorderen door de volgende faciliteiten:

• Een aanliggende prikkelarme ruimte
• E
en aparte toegankelijke ingang
• Een happiness team
• Een vette (en inclusieve) programmering, bestaande uit talentvolle DJ’s die normaal niet zo snel een podium krijgen.

Het doel van de stage is om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Zo verlagen ze de drempels tot deelname aan festivals voor mensen met een beperking of iedereen die dit normaal ‘spannend’ vindt. 

Onze stage gaat niet alleen over fysieke toegankelijkheid; het gaat erom een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig, geaccepteerd en gezien voelt.